De groepering voor en door opticiens

Wat is iLens?

Ilens is een coöperatieve groepering, gesticht in 2015 door Flanders Opticians en Opticoop, twee van de belangrijkste aankoopgroeperingen in België.  Ilens heeft als doel de zelfstandige optiekzaak te steunen op elk gebied betreffende contactlenzen.Waarom iLens?

Ilens respecteert de eigenheid van de zelfstandige opticien en laat zijn leden de vrijheid om te handelen zoals ze dat willen. Collegialiteit is in een groepering zoals iLens essentieel, dus hieromtrent hanteren wij graag enkele richtlijnen :

 • iLens is er door en voor opticiens.  Het belang van de leden staat voorop, en alle winst vloeit systematisch terug naar de leden.
 • om iLens lid te worden volstaat het om lid te worden van Flanders Opticians of van Opticoop
 • iLensleden kunnen mits betaling aansluiten als servicepunt van iLens en dus gebruik maken van de iLens.be webshop.  Dit is in principe niet verplicht, doch wordt zeer aanbevolen gezien de geringe instapprijs en de vrijwel gegarandeerde return.
 • De meeste courante lenzen en vloeistoffen kunnen besteld worden via ons aankoopplatform : iLens-pro.  Het gebruik van dit platform is in principe niet verplicht, maar wordt te zeerste aanbevolen omdat het u de scherpste prijzen garandeert, en u er bovendien de groepering mee steunt.
 • Dringende bestellingen kunnen nog steeds bij de fabrikant besteld worden.
 • De facturatie – ook van lenzen en vloeistoffen die rechtstreeks bij de fabrikant gekocht worden – geschiedt via steeds via iLens.  
 • Ilens hanteert vaste prijzen op zijn webshop, en adviseert zijn aangesloten leden om deze prijzen ook te hanteren in hun winkels.  De prijzen zijn zodanig opgesteld dat ze marktconform zijn met behoud van een interessante marge.
 • Ilens profileert zich op gebied van kwaliteit en service.  Agressieve acties of dumpingprijzen worden niet geapprecieerd.
 • Ilens is een coöperatieve.  Eigenaars zijn Flanders Opticians en Opticoop, welke op hun beurt eigendom zijn van hun leden.  Ilens is dus geen doorsnee leverancier. Door gebruik te maken van iLens (en er uw goederen bij aan te kopen) steunt u dus uw eigen groepering, en daardoor ook uzelf.
 • Ilens is en blijft dus eigendom van zijn leden, en zal daarom nooit in handen komen van een derde partij.  De belangen van iLens-leden zijn daardoor verzekerd, nu, maar ook in de toekomst.

Ilens.be: de online verkoopstak van uw optiekzaak

iLens.be is de consumenten-webshop van iLens. Dit extra, online verkoopkanaal is een uitbreiding van uw zaak en betekent een extra service voor uw bestaand cliënteel, en een opportuniteit voor u om nieuwe klanten naar uw zaak leiden. 

Het unieke aan iLens.be is dat elke verkoop – ook de online verkopen – steeds plaatsvindt tussen de optiekzaak en de klant.  Ilens faciliteert enkel de verkoop, en verkoopt zelf geen enkele lens aan een consument.  De optiekzaak behoudt dus zijn klant, en de klant kan zich op zijn beurt beroepen op de expertise en service van zijn vertrouwde opticien.

Bij online een online bestelling door een klant zal deze (automatisch) via e-mail een bevestiging en een factuur van het gekozen servicepunt ontvangen.  Tegelijkertijd wordt ook het servicepunt op de hoogte gesteld van de verkoop middels een e-mail.  De verkochte lenzen en vloeistoffen worden op het einde van de maand gefactureerd door iLens, en de opbrengst van de verkopen wordt integraal aan het desbetreffende servicepunt overgemaakt.  Ilens rekent een kleine handling-vergoeding per online-verkoop. 

Ilens-pro: Eenvoudig bestellen aan de scherpste prijzen via het aankoopplatform

Door de doorgedreven gezamenlijke aankoop geniet u bij iLens steeds van de allerbeste voorwaarden, zodat u scherpe marktconforme prijzen kan hanteren met behoud van een interessante marge.  U kan lenzen en vloeistoffen bestellen op het iLens-pro platform aan gegarandeerd de laagste prijzen, alle (bekende) merken door elkaar, en dat zonder portkosten. 

Voor dringende bestellingen kan u nog steeds rechtstreeks bij de fabrikant terecht aan een iets hogere, maar toch nog steeds interessante prijs. 

De voordelen van een gegroepeerde iLens marketing aanpak

iLens is op verschillende gebieden actief qua marketing :

 • POS-materiaal
 • Gepersonaliseerde initiatieven
 • Social mediacampagne
 • Nieuwsbrief
 • Private Label
 • Info en bijscholing
 • ...

Deze zaken worden gratis of tegen heel scherpe prijzen aangeboden aan onze leden.

Wie is wie?

Voorzitter: Geert Van Renterghem
Bestuur: Jan Sels, Karel Matthijs, Timothy Demeester
Medebestuurders: Evert Stoot, Isabel Hermans, Bart Ockerman

Maatschappelijke zetel
Korenmarkt 30
2800 Mechelen
info@ilens.be

Administratie
Zonnegemdorp 13
9520 Zonnegem
account@ilens.be

Marketing
Toech reclamestudio, Galglaan 21
9000 Gent
marketing@ilens.be